Caesar

Het kwam mij ter ore dat de leeuw in Artis dood was gegaan. Caesar was zijn naam. Naar de Romeins dictator, dat behoeft geen uitleg. De leeuw was 1 jaar oud toen hij naar de oudste dierentuin van Nederland kwam, en hij is 20 jaar geworden.

In het wild worden leeuwen tussen de 10 en 14 jaar oud, maar Caesar heeft 19 jaar opgesloten gezeten in de hokken van Artis.
Zonder de savanne te zien.
Zonder een territorium van wel 150 vierkante kilometer te hoeven verdedigen.
Caesar heeft nooit de kans gekregen een zebra te doden.

In plaats daarvan hebben mensen hem zijn vrijheid ontnomen, en betalen andere mensen goed geld om een leeuw in zijn onnatuurlijke habitat langzaam te zien afsterven op een paar vierkante meter.

Nee, er is niets educatiefs aan.

Sinds de circussen volkomen terecht geen wilde dieren meer mogen laten optreden, zijn de pijlen van dierenliefhebbers nu gericht op de dolfinariums, waar zeezoogdieren onder erbarmelijke omstandigheden worden gemarteld om klotekunstjes te doen voor publiek. Onder aanvoering van voormalig dolfijnentrainer Ric O'Barry, en met de hashtags #emptythetanks en #dontbuyaticket, worden er steeds meer dolfinariums en seaworlds gesloten. (Lees ook Dolphin Project.)

Langzaam maar zeker wordt het echter tijd om ook de dierentuinen eens onder de loep te nemen, zodat de Caesars hun vrijheid kunnen hervinden. Of althans, als terugplaatsing in de natuur niet mogelijk is, er in elk geval geen nieuwe Caesars worden vastgezet. Want Artis heeft inmiddels al bekend gemaakt dat leeuwinnen in de natuur ook met een mannetje leven, dus er op termijn een vers gevangen koning wordt opgesloten in Amsterdam.

Word niet medeplichtig aan dierenmishandeling.
Koop geen kaartje.

Reacties:

Er is éen reactie:

Kris schreef op 29 Aug, 2018:

Goede blog Martijn, ik ben het het geheel met je eens. Arme Ceacar, de gekooide leeuw en met hem zoveel andere dieren die leven in gevangenschap en veroordeeld zijn tot levenslang. Ik koop al decennia geen kaartje meer, van geen enkele dierentuin.Wat is er vermakelijk aan om diep ongelukkige en psychisch gestoorde dieren te kijken? Koop liever een stuk natuur en laat ze vrij.

Schrijf een reactie:

Naam of iets dergelijks:

Uw onverplichte emailadres:

Reactie:

Hoeveel is 6 maal 1?