High Five

Mijn fiets had het weer eens begeven, want ik ben te groot en te sterk voor fietsen, waardoor ik te voet richting mijn bestemming moest.

Ik liep aan de linkerkant van de weg, op het trottoir. Een oude man fietste mij tegemoet. Het was geen jonge oude man, of een net-gepensioneerde, nee, het was een man die daadwerkelijk oud was. Hij bewoog zich als zodanig, zag er zo uit, en had die typische oude-mannen-uitstraling: 'het zal mijn tijd wel duren'.
Een man die de oorlog meemaakte.

Deze oude man stak op een merkwaardige wijze zijn hand uit, om rechtsaf te slaan. Hij overstrekte zijn arm vanuit zijn schouder zo wijd van zijn fiets, dat het leek alsof hij met die ene arm wilde opstijgen. Een imitatie van Icarus, maar nog minder gewaarschuwd door Daedalus. "Pas op voor de zon, en niet met een arm vliegen." En niet op de fiets!

Zijn hand stond verticaal, zijn duim gebogen er boven op, alsof hij een karateka was die een plank doormidden moest slaan. Als hij zijn hand een kwartslag zou draaien zou hij fout zijn in diezelfde oorlog.

Ik twijfelde geen moment. Een dergelijk uitgestoken hand dient beloond te worden. Met een grijns van oor tot oor liep ik naar de rand van de stoep, stak ik mijn hand op, en gaf ik hem een high-five van jewelste.

De oude man raakte uit balans, probeerde krampachtig met zijn stuur te corrigeren, kwam tegen de stoeprand met zijn voorwiel en klapte als een zak bloembollen neer op het trottoir waarop ik zojuist nog voetsporen achterliet.

Het werd stil.
Ook al was ik de schuldige van deze malaise, als EHBO-er ben ik verplicht te helpen, en dat deed ik. Ik trapte tegen het bewegingsloze lichaam aan, net zolang tot de man wat bewoog. Zachtjes, trapte ik. Heel zachtjes. Natuurlijk.

Hij jammerde.
Leve het leven!
De ambulance kwam op mijn verzoek.
Hij had zijn heup gebroken.

Iedere dag als ik hem bezoek in het ziekenhuis neem ik bloemen mee. Ik heb hem nog niet kunnen verleiden tot een high-five.

Reacties:

Er zijn 2 reacties:

Roel schreef op 26 Oct, 2018:

*Beloond

Karen schreef op 25 Oct, 2018:

Moet superhard lachen.

Schrijf een reactie:

Naam of iets dergelijks:

Uw onverplichte emailadres:

Reactie:

Hoeveel is 6 plus 3?