Kestinkopen

Door schade en schande wordt men wijs, dus ik besloot dit jaar niet tot de laatste week te wachten met inkopen voor kest. Als groot voorstander van kadootjes geven ben ik groot tegenstander van een collectieve dag daarvoor afspreken. Maar ach, de rest heeft ook wat te zeggen, en op de diners wil ik met volle handen en een lege maag aankomen, om omgekeerd evenredig te vertrekken.

Wij schrijven een week voor de week voor kest, als ik goedschiks de auto instap om naar het winkelcentrum van de stad te rijden. De fiets is hiervoor een fatsoenlijker vervoersmiddel, ik ben mij daar terdege van bewust. Het aantal kadootjes dat ik deze kest hebben moest, in combinatie met de grootte van sommige afzonderlijke presentjes, veroorzaakten mijn milieuzondes. Moge heilige kestkonijnen mij vergeven.

De milieuzones ontwijkend trachtte ik een plekje te vinden op de grootste parkeerplaats die de stad rijk is. Geen enkele vrij. Wel was er midden op het plein een metershoge kestboom opgetrokken, overcompleet met twee pieken en teveel lichtjes, die de gemeente misbruikte om 32 parkeerplaatsen af te zetten met rode en witte blokken. De kleuren passen bij kest, maar het is verdraaid onhandig.

Na vijftien rondjes over de parkeerplaats, samen met een handvol andere voor-inkopers, die meer geluk afdwongen bij het verkrijgen van een parkeerplaatsje, besloot ik uiteindelijk de kestboomomheining lichtjes aan te duwen, opdat er een plaatsje voor mij vrij kwam. Mijn oude wagentje drukte de plastic blokken met wiskundige precisie van hun plek, en als selfmade-kestman parkeerde ik op mijn persoonlijke spot, betaalde ik voor twee uurtjes, en wandelde richting winkelstraten. Het ergste heb je dan wel gehad, lijkt me.

Blijkbaar winkelen er meer slimmeriken een weekje eerder. Het was een drukte van belang. Goed, aangezien het slimmeriken zijn, gaat eenieder ordentelijk zijns weegs, waardoor het doen van kestinkopen soepeltjes verloopt. Blijkt niet.
De meeste mensen in de winkels waar ik kadootjes wilde kopen, leken op een soort levensgrote, halfharige, dikke padden. Hun ogen stonden wild, en met hun dikke vingers grepen ze in de aanbiedingsbakken alsof ze nog nooit een teddybeer hadden aanschouwd. De spullen in de bakken waren vettig geworden, met zwarte randjes, ja, schmutzig. Erger dan dit kan het niet, denk je dan.

Ik liep in een winkel door een gangpad, de padden ontwijkend die traag maar standvastig van been veranderden als ze een glimmertje zagen dat ze nog niet eerder hadden ontwaard. Midden op dat gangpad stond een halve pad. Ik kon haar benen niet zien. Eerst dacht ik dat dat door de vleeszwemband kwam, die ze om zich heen had getrokken, maar plots zag ik een rechtopstaand stuur in haar vadsige klauwen. Ze zat op een karretje.
Ik vroeg haar een stukje naar voren te gaan, maar ze krauwde dat ze even een telefoonhoesje uit stond te zoeken. Meteen daarna gaf ze zichzelf een hoestbuitje kado. Ik wurmde me half over het schap waar zij met de rug naar toe stond en kwam kokhalzend aan het einde van het gangpad aan. Dit was het toppunt, wist ik.

Plotseling overstemde krasse speakermuziek het gejoel van de paddenplaag. Een bekende vrouwenstem zette de eerste noten van een kestliedje in. All I want voor chrismas is...
Ik had éen mijner kadootjes gevonden, dus ik bewoog zo goed en zo kwaad als het ging naar de kassa. Het kon niet erger worden, onmogelijk.

Totdat ik bij de kassa in de rij ging staan, en het liedje overging in een ander liedje. Last chrismas...
De gifbeker moest blijkbaar leeg. Twee potvissen van padden, met gouden ringen op hun schouders en panterprintbroeken over hun vetschorten getrokken, begonnen als schorre, doorrookte kraaien mee te zingen met het zojuist genoemde nummer. Ze lilden log mee op de dubbele maat van de muziek. De vloer deinde ervan.

Ik gooide mijn nog niet afgerekende kadootje neer en baande mij een weg door de dampende menigte. Bij de auto aangekomen kotste ik zonder pardon de halve kestboom onder.

Volgend jaar weer proberen.

Reacties:

Nog geen reacties.

Schrijf een reactie:

Naam of iets dergelijks:

Uw onverplichte emailadres:

Reactie:

Hoeveel is 7 maal 1?